dilluns, 19 de gener de 2015

Complex d'Èdip

El complex d'Èdip consisteix en l'atracció sexual i sentimental envers del progenitor del sexe contrari, que provoca sentiments hostils cap al pare o mare. Aquest concepte va ser descobert, desenvolupat, per Sigmund Freud.

Aquesta malaltia rep el seu nom d'un personatge mitològic de l'obra de Sòfocles Èdip Rei. Aquest era príncep de Tebes,  fill de Laios i Iocasta. El seu pare va consultar l'oracle i aquest li va dir que tindria un fill que el mataria i es casaria amb la seva mare. Quan va neixer, els seus pares el van abandonar, però Édip va ser rescatat. Anys més tard, quan descobreix que es adoptat se'n va a consultar l'oracle qui li adverteix del que passarà si es troba amb els seus pares. Aquest, de camí a Fórcida es troba amb el seu pare i el va acabar matant, després es va casar amb la seva mare i quan ho va descobrir, ella es va suïcidar i ell es va arrancar els ulls i va fugir. 

A El carrer de les Camèlies n'hi un personatge que pateix d'aquest trastorn, en Cosme, qui vol transformar la Cecília en la seva mare:

"Em va treure el cor de vidre de la cadena i m'hi va posar un medalló d'or i d'alabastre que figurava el cap d'una senyora de l'any de la nana, amb tres rosetes en un costat dels cabells tot tirabuixons, pentinats enlaire i damunt del pentinat, aguantada no sé com, hi duia una gran barca amb tot de veles fent prestatges." 
Cap. 23. Aquest colgant era de la mare d'en Cosme.

"En Cosme duia un anell que no es treia ni per rentar-se ni per dormir (...) Em va dir que aquell anell era tot el que tenia de la seva mare." 
Cap. 23. La seva possessió més preciada era un anell de la seva mare.

"No volia que em pintés, i de vegades, per culpa d'això, teníem baralles i no em donava ni cinc cèntims." 
Cap. 23. No volia que la Cecília es pintés perquè la seva mare no ho feia.

La Cecília també pateix aquest trastorn, que en les dones rep el nom de complex d'Electra.

1 comentari:

  1. No poses a quin capítol pertanyen els fragments i tampoc els expliques. L'últim no s'entén tot sol.

    ResponElimina